En vandring i skivans historia

Många har minnen om vinylskivor och musik från förr. De första vinylskivorna kom 1948 då varvantalet var 33 varv per minut. Före dess fanns 78-varvaren men den hade kortare speltid och gick tyvärr lätt sönder. Det dröjde till 1954 då LP-skivan gick om 78-varvaren i försäljning men efter det tog vinylskivan över marknaden helt och hållet. Nu för tiden har vi CD-skivor som det format som vi lyssnar på men det finns en efterfrågan efter att fler och fler ska ge ut sina album på det analoga formatet igen, det vill säga på vinylskiva.

Musiken och skivans utveckling i USA

Många av de musikstilar vi lyssnar på idag har sitt ursprung i USA. Jazz föddes enligt många i New Orleans i början av 1900-talet där man använde blåsinstrument för att spela både sorgsen, svängig och glad musik för olika tillfällen. Andra musikstilar är soul, blues, country och rock’n roll som gav många tillfällen för artister att spela in sina låtar på vinylskivor. Om man har tur äger man till exempel vinylskivor som artisten Elvis Presley spelade in på den berömda Sun studion i Memphis i Tennessee. När det gäller countrymusiken bildades ett centrum för den musikstilen i staden Nashville. Många drömmer om Nashville, än idag och att få spela in sin musik där oavsett om det blir på vinyl -eller CD-skiva.

Vinylförsäljningen fortsätter att öka

Fastän vi har tillgång till teknologi som gör att musikinspelningar får ett perfekt sound, ökar vinylförsäljningen med stora steg. Man vill ha tillgång till den mer analoga inspelningen som inte är så perfekt utan visar både brister och annat. Att köpa vinylskivor har blivit populärt igen och ett av USA:s största vinylpresseri i Nashville kommer att utöka deras kapacitet tack vare efterfrågan. Om man är intresserad av att åka till Nashville som anses vara countrymusikens högkvarter, men inte har tillräckligt med reskassa än, kan man ansöka om sms lån till resan. Den 26 april varje år, firas Record store day i Sverige vilket är en dag då det säljs oerhört många vinylskivor. Många musikgrupper släpper också sina album både på vinyl- och CD-skiva.