DIY i musikbranschen – egen studio och eget skivbolag

I dag kan en driven artist göra i princip allting själv. Och om man har en tydlig konstnärlig vision och kunskaper om studioteknik är det helt och hållet möjligt att skapa en hel platta alldeles på egen hand. Utan att det låter “DIY” i någon negativ bemärkelse.

Faktiskt behöver man inte mer än en hyfsat ny dator, ett bra ljudkort och en bra mikrofon. Att betala dyra räkningar för studiohyra är inte längre nödvändigt för att skapa en ljudproduktion av professionell kvalitet.

Däremot ska man räkna med att mycket av den utrustning man använder för att spela in musik kräver en hel del el. Den som lyckas teckna billigast elavtal kommer ha ett bra försprång i budgeten för plattan. Det är väl värt att jämföra elavtal mellan olika elbolag.

Jämför elavtal – hemmastudio kräver en hel del el

Jämförelse av elavtal är inte bara bra för att få ned elräkningen – utan även för att förbereda sig för livet som artist utan skivkontrakt. Att kunna jämföra och granska avtal av olika slag kan vara det som gör skillnaden mellan en framgångsrik karriär och en misslyckad. Detta gäller även dig som ska starta eget skivbolag för att ge ut din musik.

Elavtal är ett ämne som varit på mångas läppar den senaste tiden. De debatterade statliga elstöden har i ett första skede endast varit riktade till privatpersoner. Den som har skött sin musikproduktion som DIY-projekt har alltså kunnat dra vissa fördelar då en hemmastudio generellt drivs via hushållselen.

Det är också värt att nämna att statliga stöd ofta finns tillgängliga för kulturskapare som är professionellt verksamma. Till exempel grammofonstöd som är riktat mot mindre skivbolag och musikutgivning. Även här gäller det att jämföra och granska viktiga dokument i ansökningsprocessen. Då har man störst chans att få stöden beviljade.