I Sverige finns det idag cirka 40 skivbolag och några av dessa är mer kända inom musikbranschen. Svenska skivbolag har sedan 1900-talets första hälft, spelat in många kända artister och låtar som fått både lokala och internationella erkännanden.
Några av de största svenska skivbolagen
Ett av Sveriges och världens största skivbolag är Sony Music Entertainment Sweden AB. Bolaget var från början en fusion av skivbolagen BMG & Sony Music, vilken skedde 2005. Något som är unikt med skivbolaget, är att de relativt nyligen utvecklat en smart app som ger artisterna makten att själva se när och hur de tjänar pengar på sin musik. Sony Music Entertainment Sweden AB har idag cirka 70 medarbetare och samarbetar med bland annat internationella artister som Alicia Keys och Bruce Springsteen. Ett annat stort och känt skivbolag i Sverige, är TEN Music Group som bildades år 2003. Ten Music är ett av Sveriges största oberoende skivbolag med stora artister som Zara Larsson, Icona Pop och Erik Hassle. Musik är något som det flesta tycker om att lyssna på. Vill man ha riktigt bra ljudkvalitet, kan man köpa högkvalitativa högtalare från https://www.teknikdelar.se/, eller andra smarta tekniska tillbehör och prylar! En del svenska artister startar ett eget skivbolag. Ett bra exempel på detta är Kiónichiwa Records som startades 2003 av världskända svenska artisten Robyn. Sverige har för övrigt en stor mängd mindre svenska skivbolag som producerar riktigt bra musik.
Skivbolag i svensk historia
Det allra första skivbolaget i Sverige startade år 1932 och gick under namnet Sonora. På den tiden tillverkade man grammofonskivor och det var då vinylen vaknade till liv. Något senare, år 1949, startade Metronome som genom Sveriges historia spelat in många välkända artister. Metronome har bland annat producerat skivor med Sven Bertil Taube, Cornelis Vreeswijk, Alice Babs och en mängd andra kända svenska artister. Skivbolaget Metronome är ett av Sveriges viktigaste skivbolag genom svensk historia. Efter en lång och framgångsrik framgång avslutade Metronome sin verksamhet år 2009. Eldsjälen bakom Metronome var Anders Burman, född 1928. Han avled i juni 2013 och var skivbolagens största inspiration genom svensk musikproduktion.
Skivbolag står idag inför en stor förändring inom teknisk utveckling. Den moderna ljudtekniken i en studio har idag en mycket högre ljudkvalitet. Man ser en allt större marknad av digitala plattformar som till exempel Spotify. Tack vare den nya digitala tekniken, kan skivbolagen producera snabbare och billigare. För att ett skivbolag ska kunna utvecklas med dagens tekniska utveckling i samhället, är det viktigt att man följer trender. Det måste även finnas kompetent personal som kan hantera allt inom digitaliseringens snabba utveckling.