Livet som artist utan skivkontrakt

Livet som klättrande artist är inte alltid enkelt och värst är det innan du ens har fått ett skivkontrakt som garanterar dig ett flöde av pengar till kassan. Att leva som artist utan pengar innebär ofta ett hårt jobb, sena spelningar och att ständigt leva på pasta och gröt för att få dagen och matkontot att gå ihop. Trots detta är det många artister som aldrig skulle kunna tänka sig att hålla på med något annat.

Bli independentartist

En independentartist är en grupp eller artist som inte har något egentligt skivbolag i ryggen. De arbetar sig fram och stretar utan något större skyddsnät. Det betyder givetvis att de får mer pengar över till sig själva om eller när de väl slår igenom men vägen dit är stretig och tung i de flesta fall. Allt måste göras av dem själva, inklusive att skriva musik, ta nya kontakter, leta spelningar och mycket mer. Att vara indieartist innebär således att du får finansiera allt själv, medan ett skivbolag hjälper dig med den biten, att knyta kontakter och att hitta gig. Dock tar de ett arvode som ofta heter duga och de har mycket att säga till om kring saker du själv kanske inte alltid håller med om. Det har hänt många gånger att skivbolag och artister hamnat på kant på grund av åsiktsskillnad och att artisten så småningom brutit sig loss och satsat helhjärtat på en karriär utan skivbolag bakom sig. Ofta har de då redan varit berömda och haft en grund att stå på.

I vissa fall kan man även välja att starta ett eget skivbolag vilket många artister har valt att göra. Robyn, Kanye West och Lykke Li är några exempel på dessa. Då kan du även hjälpa andra artister att klättra uppåt, kanske med fler förmåner än de skulle ha haft på de största musikbolagen ute i världen.

Bli kändis via nätet

Tack och lov har dagens utveckling gjort att det kan bli betydligt enklare att bli berömd snabbt utan att ens ha något skivkontrakt. Det är nätet och de sociala medierna som har bäddat för denna utveckling. Numera går det att lägga upp och dela sin nyskrivna musik eller sina musikvideos online, via kanaler som Youtube och dylikt. Det enda du behöver investera i är utrustning som gör att delningen och ljudet blir bättre och inte alltför amatörmässigt. Målet är att få många följare och positiva kommentarer som kan leda till mycket stora och viktiga kontakter framöver. Gör du det mesta rätt kan du bli upptäckt via webben.