Motown

Motown är ett skivbolag som startades den 12:e januari 1959 av Berry Gordy Jr. som Talma Records. I april 1960 lades Motownmärket till verksamheten och fler skivbolagsmärken skulle följa under åren. Efter flera framgångsrika år på 1960-talet hade Gordy och hans medarbetare skapat ett distinkt Motown-sound och förändrat musikvärlden för alltid.

Bakgrunden

Berry Gordy Jr. kom tillbaka till Detroit efter Koreakriget och började arbeta på Fords löpande band med att bygga bilar. Detroit var navet i den amerikanska bilindustrin sedan länge och många afroamerikaner arbetade i deras fabriker. Gordy gillade inte det monotona arbetet men använde tiden till att skriva sånger i huvudet. Han tyckte att han skapade bättre sånger än vad som fanns att tillgå och började skriva musik åt den lokala förmågan Jackie Wilson. Han skrev åtta hitsånger åt honom och tänkte på alla pengar han skulle få. Det blev inte mycket av den varan och Gordy insåg att pengarna i musikbranschen låg i själva produktionen av skivorna och skapandet av artisterna. Därför startade han Motown med hjälp av lite royalties från sina sånger och ett lån på 800 dollar från sin familj. Han köpte ett hus som hade haft en fotostudio och omvandlade den till en musikstudio. Han flyttade själv in på övervåningen med sin familj. Namnet Motown kommer av en sammansättning av Motor och Town, eftersom Detroit länge hade kallats för “The Motor City”.

Under 1950-talet var USA väldigt segregerat, särskilt i de södra staterna. Vita och svarta blandades inte och radiostationerna spelade antingen vit eller svart musik. Smokey Robinson, som skulle bli en av Gordys första engagemang, berättar att när de uppträdde i sydstaterna var publiken separerade i svarta och vita under de första åren men att det i början på 1960-talet började förändras. Gordy har sagt i en intervju att han inte ville göra musik för det svarta Amerika, inte för det vita Amerika eller för det gröna Amerika. Han började göra “Music for the young America”.

Artisterna

Motown hade tidigt flera framgångar och lyckades bryta rassegregeringen i radion. Deras musik tilltalade det unga Amerikas alla raser. Deras artister inkluderade storheter som The Supremes, The Miracles, The Four Tops och The Marvelettes. Senare tillkom The Jackson 5, Commodores, Marvin Gaye och Stevie Wonder. Det skapades ett speciellt Motown-sound med mycket rytm, tamburiner och kraftiga blåsinslag i musiken. Under 1960-talet hade Motownartister 110 topp-10-placeringar på Billboardlistan, mer än något annat bolag.

Berry Gordy använde sina erfarenheter från bilindustrin och tillämpade löpandebandstekniken på musikbranschen. Det skrevs hitlåtar, producerades skivor och turnerades. Den första Motownstudion, Studio A, var i stort sett i gång dygnet runt. På fredagar hade Berry och låtskrivarna möten och valde ut sånger som kunde bli stora hits. Var låten “bara” en mindre hit fick den inte godkänt att gå vidare i produktionen. Idag skulle till exempel skivbolagen i Stockholmstrakten kunna kopiera detta arbetssätt och ha vecko- eller månadsmöten i konferensrum stockholm. Gordy anlitade även folk som arbetade med artisternas utseende och koreografi. De drillades i hur de skulle framträda i TV, radio och på konserter. Motown bröt ner barriärerna mellan vit och svart musik och skapade musikhits som ännu lever.