Promota en skiva

När man väl har spelat in sin skiva och den ligger i handen kan det kännas som att allt äntligen är färdigt. Snart kommer de stora pengarna rulla in och inom en snar framtid kommer ens band få stå på scenen inför tusentals människor. Sanningen är dock, som nog de flesta musiker vet innerst inne, att det gäller att promota sin skiva för att den ska sälja och ens musik ska bli upptäckt. Är man signad på ett skivbolag är det vanligt att de har en färdig plan för hur det ska gå till, men är man inte knuten till ett skivbolag måste man själv försöka nå ut till publiken.

Hitta rätt tillfälle

Självklart bör du ge eller sälja skivan till din familj och alla dina vänner, men för att nå ut till den stora publiken måste man ge sig ut bland dem. Ett knep är att hitta stora folkmassor som gillar den typ av musik som ditt band spelar. Eftersom många kända artister spelar i Sverige kan du exempelvis se ifall det är någon liknande musiker som har en spelning på gång. Går du till spelningen och säljer eller till och med ger bort lite gratisexemplar av din skiva kan du lyckas riktigt bra med att promota dig själv. Chansen är helt enkelt större att personer som redan gillar din musikstil sprider ordet till andra med liknande smak. Se bara till att du har en sida uppe där din skiva går att köpa, redan innan du börjar med din promotion.

Fixa lokala spelningar

Ett oslagbart sätt att promota sin skiva på är att fixa lokala spelningar. Nästan alla artister som har blivit stora i Sverige har börjat spela på lokala klubbar och andra tillställningar, så varför inte kolla med några lokala klubbar om du och ditt band kan få spela någon kväll? Missa inte heller att se ifall ni kan spela på bröllop eller andra stora fester. Man kan boka kryssningkaribien.se för härliga resor, men det är även en sannolik möjlighet att få gig på olika kryssningar. Det är nästan alltid live-musik ombord på kryssningsföretag och stämningen brukar vara hög. Självklart ska ni alltid ha med er skivan som ni vill promota, för man kan sälja en hel del skivor efter lyckade spelningar. Ett extra tips är att försöka ordna intervjuer med lokaltidningar och radio. Lokal media brukar alltid vara glada att göra reportage om lokala band som har släppt en ny skiva och ett sånt reportage kan verkligen hjälpa er att sälja skivor.