Arista och Clive Davis

Skivbolaget Arista grundandes i mitten av 1970-talet som ett dotterbolag till Columbia Records för att sedan säljas till det tyska skivbolaget Ariola Records 1979. Sedan 1975 har bolaget förknippats med musikmogulen Clive Davis, då han var en ledande figur i skivbolaget och hittade många talangfulla artister under sin storhetstid.

Framgångssagan om Arista: börjar när Columbia börjar sätta ihop äldre dotterbolag i ett, då man inte längre trodde på samma koncept som tidigare. Detta innebar att Bell Records, Colpix Records och Colgems Records blev del av Arista. Det var så Clive Davis kom in i bilden då han snabbt började arbeta med att starta upp skivbolaget med en ny anda. Davis bakgrund börjar i Brooklyn, New York – där han under sina tonår mister sina föräldrar och då blir fokuserad på att bli advokat. Efter en utbildning på Harvard Law School på 50-talet, börjar han att arbeta med olika klienter och då med skivbolaget CBS. Davis behövde kanske inte få ett lån till företag men trodde ändå på sina artister med olika lån. Men det var hos CBS som Davis började sin karriär i musikindustrin då han 1965 blev vicepresident för bolaget och började då att hitta talang. Det första han gjorde var att åka på olika musikfestivaler då han började inse att det var en ny musikgeneration som växt fram på dessa scener. Som känt signade han då den unga stjärnan Janis Joplin som han hade sett på festival 1967. Därefter började han att skriva skivkontrakt till artister som Santana, Billy Joel, Chicago, Bruce Springsteen, Earth Wind and Fire och Aerosmith. Detta var dock bara början för Davis, då han med Arista skulle bli förknippad med höga försäljningssiffror och legendariska artister som Whitney Houston.

Den första stora signeringen för skivbolaget Arista var Patti Smith som släppte det klassiska albumet Horses 1975, vilket visade att Davis visste vad han gjorde i det nya skivbolaget. Därefter följde kontrakt till legender som Gil Scott-Heron och även popstjärnan Barry Manilow som visade att Davis hade ett öga för talang och skivförsäljning. Det är dock på 1980-talet som Arista får sina största framgångar, då Davis träffade den unga Whitney Houston 1983 – som startade en framgångsrik relation mellan de båda. Den legendariska relationen gjorde att Houston blev en av världens främsta stjärnor och en av de mest säljande artister genom tiderna. Dessutom blev Whitney Houston den mest erkända vokalisten i historien och fick priser i olika sammanhang. Inte särskilt konstigt då Davis och Houston hade ett magiskt samarbete i början, där alla hennes skivor nådde guld och platinastatus, med sex Grammys, två Emmy och 22 American Music Awards delar hon plats med popkungen Michael Jackson. På 90-talet fortsatte framgångarna för Davis och Arista, när Santana gjorde en comeback och sålde miljontals skivor året 1999. Santana prisades under Grammygalan året därefter med åtta Grammys. Sedan 2004 har Arista blivit del av Sony Music Entertainment, men har sedan 2018 fått tillbaka sin status som dotterbolag.