Att tänka på inför att man ska spela in en skiva

Oavsett om man som artist själv har hyrt studiotid för att spela in sina låtar, eller om man har ett kontrakt med ett skivbolag, är studiotid dyrt. I det senare fallet handlar det om att andra artister kan stå på kö för att få spela in sin musik, i det förstnämnda fallet handlar det om att man har betalat mycket pengar för varje timme i studion. Det gäller därför att utnyttja tiden i studion på bästa sätt, så att man får ut så mycket som möjligt av den. Det bästa sättet att göra det är att vara förberedd.

Det betyder till exempel att man bör vara helt utvilad, och ha ätit och sovit bra inför inspelningstiden, så att man har tillräckligt med energi för att hålla igång alla timmar i studion. För detta kan det till exempel vara bra att investera i en ordentlig kontinentalsäng, så att man verkligen kan sova ostört. Det kan också vara en bra idé att ha med sig ordentligt med mellanmål, mat och dryck till studion, så att man kan fylla på med energi när humöret eller orken börjar tryta.cap-1838638_960_720

Det gäller också att förbereda sig musikaliskt innan man går in i studion. Man bör till exempel ha övat in alla låtar så ordentligt att de sitter i ryggmärgen. Då minskar man risken för att det uppstår problem i studion. Det är också bra att öva in fler låtar än man faktiskt planerar att spela in – om det skulle bli problem med någon låt har man då andra som man kan använda i reserv. Det säger väl också sig självt att man bör ha alla låtar man har tänkt spela in färdiga och klara, både textmässigt och musikaliskt, innan man går in i studion – man bör inte använda den värdefulla studiotiden till att göra ändringar i texten eller komponera nya melodier.

Förutom musiken måste man också ha sin utrustning i ordning. Det är till exempel bra om man kan byta strängar på sina stränginstrument, byta skinn i trummorna och ha med sig en eller flera extra uppsättningar av annat som kan gå sönder, till exempel trumpinnar och plektrum. Det är inte roligt att behöva bryta en bra inspelningssession för att en trumpinne går sönder.