Vad krävs för att starta ett skivbolag

Om du planerar att starta ditt eget skivbolag är det oftast bäst att börja i liten skala om du inte har penningstarka finansiärer i ryggen. Du kan komma långt med bara en dator och en telefon, men vad tiden lider lär du vilja expandera och då är ett enkelt studiobygge en bra fortsättning.

Etablera sig

Så som det ser ut idag är det mest fördelaktigt att driva ett skivbolag som ett vanligt företag. Du har många ekonomiska fördelar av det och kan också dra av moms och liknande när du Young woman listening to the music while working in an office.köper in saker du behöver i din verksamhet. Om du är ensam är en enskild firma ett bra sätt att starta på, du behöver då inte göra någon egen investering utan allt som krävs är en registrering hos Skatteverket för att komma igång. Firmans ekonomi är då knuten till din egen, vilket dock ökar den personliga risken om du behöver ta stora lån. Alternativet är att starta ett aktiebolag som då blir en egen juridisk person. Här krävs dock en investering om 50 000 kronor i aktiekapital, men om ditt skivbolag går med vinst har du större möjligheter att bygga upp ett kapital för att vidareutveckla verksamheten än vad du har i en enskild firma. Om ni är flera stycken som ska starta tillsammans och inte vill ha ett aktiebolag finns alternativen handelsbolag eller ekonomisk förening.

Bygga eller hyra en studio

Det kan verka som en onödig och väldigt kostsam utgift att bygga sin egen studio direkt efter uppstartandet av sitt skivbolag. Alternativet är att hyra en studio, och det är såklart en avvägning mellan för- och nackdelar. Att bygga en egen studio är såklart kostsamt både ekonomiskt och arbetsmässigt. Det är mycket utrustning som ska in, men detta går enkelt att lösa via en bra flyttfirma i Göteborg, eller den stad där du planerar att starta ditt företag. Fördelen med att bygga sin egen studio är även att du kan bygga den precis som du vill ha den och köpa in just den utrustning du behöver, istället för att hyra en studio och ändå behöva transportera extra utrustning och anpassa sig efter andra bokade musiker. I slutändan är det ändå en kostnadsfråga och det kan vara bra att tänka över sitt beslut en extra gång innan man tar alltför stora chanser.