Warner Music Group

Warner Music Group är en av världens främsta och mest igenkända musikproducenter och brukas jämsides Universal Music Group och Sony Music Entertainment räknas som “the big three” i branschen. Warner Music Group kom till världen som Warner Bros. Records så tidigt som 1958 i Kalifornien, USA och genom flera sammanslagningar och uppköp har de idag en väldigt stor mängd skivbolag under sig. Kanske det mest kända är Atlantic Records, som 1967 blev en av de första av Warner Music Groups skivbolag. Detta uppköp blev en av de viktigaste inom företagets historia, särskilt med rockens framträdande i slutet av 1960-talet och under 1970-talet. Rockklassiker som Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Van Halen och Alice Cooper tog företaget till aldrig anade höjder. Idag finns Warner Music Group i över 50 länder och anställer kring 3500 människor. Som så många globala storföretag har Warner Music Group sitt högkvarter i New York, USA.

Warner Music Group i framtiden

Med en lång historia har Warner Music Group samlat på sig en stor mängd erfarenhet. Till en stor del har 1900-talets musik formats av den teknologiska utvecklingen. Warner Music Group har genom sin historia sett enorma teknologiska framsteg, som tagit oss från grammofoner till högteknologiska ljudsystem; från LP-skivor till MP3; från akustiska instrument till elektroniska och nu digitala. I och med den digitala revolutionen har musikindustrin förändrats ännu en gång, nu på många olika vis. Den som vill lyssna på musik behöver inte längre vara bunden till radion, eller tvingad att betala för massa skivor och spelare. Idag vill de flesta ha musiken tillgänglig på sina datorer och telefoner vilket ställer nya krav på musikproducenter. En särskilt intressant aktör inom den nya musikvärlden är svenska Spotify. Spotify gör det möjligt för musikälskare att enkelt och billigt få tillgång till enorma mängder musik. Likväl är det nu viktigt för producenter att synas och få ut sin musik. nu Warner är äntligen överens med Spotify efter två års förhandlingar. Det är bara det senaste i en lång rad teknologiska innovationer som Warner Music Group stött på under sin långa historia.

Upplev Warner Music

Med en sådan viktig roll i den moderna musiken kan det vara intressant att besöka någon av Warners kända platser i USA. Warner Music Group, och mer generellt Warner Brothers är en stor del av modern populär kultur. Ifall du åker till den amerikanska västkusten är det en rolig idé att besöka Warner Brother Studios i Los Angeles, en plats där mycket filmhistoria skrivits. Eller kanske New York, där Warner Music Group har sitt högkvarter. hitta flygresor på http://avionero.se/ och upplev platsen där mycket av den musik och film vi älskar kommer ifrån. Warner Music Groups historia är storartad, och med artister så som Coldplay, ABBA, Björk, Johnny Cash, Charlie Puth, Linking Park, Phil Collins, Daft Punk och AC/DC bland många, många andra har de spelat en stor roll i den moderna musikens utveckling. I och med att de gjort ett avtal med Spotify har de nu tagit nästa steg i musikens historia, och man kan bara undra hur långt deras framgång kommer ta dem.