Def Jam Recordings: Hip Hopens Skivbolag

Def Jam Recordings är ett amerikanskt skivbolag som grundades 1984. Under denna period var hip hopen på väg uppåt och Rick Rubin och Russel Simmons tog

chansen att promota den uppkommande vågen av ny musik. Även om de också värvat artister inom andra genrer, som Slayer exempelvis – ett högaktat trash-metalband (även om deavslutade sitt samarbete).

Def Jam Recordings tidiga år

När Rick Rubin (1963-) gick på New York University (NYU) så startade han skivbolaget Def Jam Recordings. Den första gruppen som fick äran att bli tagen under skivbolagets vingar, var faktiskt hans egna punk-rockband Hose. Punk-rock är ju inte direkt hip hop, men något senare så slog han sig samman med Russel Simmons (1957-). Simmons uppmärksammade Rubins talang, trots att han själv var närmare fem år äldre och redan etablerad i branschen. Den första singeln som släpptes under deras gemensamma arbete var “It’s your” av Jazzy Jay och T La Rock. Här börjar resan från punk-rock till hip hop, och från internatrum till studio.

  • 1984: Def Jam Recordings släpper singlar av både Beastie Boys och LL Cool J.
  • 1986: Skivbolaget värvar sitt första trash-metalband Slayer.
  • 1988-89: Skivbolaget påbörjar sitt samarbete med kontroversiella Public Enemy. De sålde dubbel platina tillsammans.

1990- till nutid

Men trots sina framgångar så fick Def Jam Recordings en del motgångar. Under tidigt 90-tal så fick skivbolaget ekonomiska bekymmer som dock vände när deras trogna artist LL Cool J släppte sin skiva “Mr. Smith” 1995. Från 1992-1997 gick serien “Russel Simmons presents Def Comedy” som HBO låg bakom. Om du tror att du kan bli lika framgångsrik som DJR, kan du låna pengar för att starta ditt alldeles egna skivbolag!

Def Jam började med åren skapa mindre skivbolag som specifierade sig på andra genrer. De skapade exempelvis Def Soul, som riktar in sig på soul och Def Jam South, som fokuserade på rap och hip hop från Södern.

Från 2004 till 2007 var Jay Z ordförande för skivbolaget. I nuläget sitter Paul Rosenberg som ordförande. Han tillsattes tidigare i år och är Eminems eminenta och långvariga manager.

Nuförtiden är Def Jam Recordings ett självständigt skivbolag inom bolaget Universal Music Group. Det är ett framgångsrikt, brett och uppskattat skivbolag som försett världen med en hel drös av ny musik. Rick Rubin har även producerat musik åt band och artister vid sidan om, och Russel Simmons har ett klädmärke och ett annat skivbolag vid sidan om Def Jam Recordings. Skivbolaget har sannerligen etablerat sig på musikmarknaden och spridit sitt koncept. Från ett projekt på universitetet, till ett miljardär bolag.